Herpes oftalmologic. Formular de căutare

Infecțiile herpetice oculare | Arcadia Spitale si Centre Medicale

herpes oftalmologic prevenirea vederii umane

HSV-1 este asociat in principal cu infectii oculare si orale, in timp ce HSV-2 determina leziuni genitale. Desi HSV-1 si HSV-2 sunt cele mai apropiate herpesvirusuri, acestea constituie entitati serologice si genetice distincte. Regiunile cu specificitate de tip sunt importante pentru raspunsul imun al gazdei3.

Virus herpetic (HSV) tip 1/2 ADN in leziune - Synevo

Transmiterea se face prin contactul apropiat cu persoanele infectate cel mai adesea prin saliva si secretii genitale. De asemenea mamele cu leziuni active in cursul travaliului pot transmite infectia non-nascutului3;6. Expunerea la HSV a suprafetelor mucoase si a solutiilor de continuitate de la nivelul tegumentului faciliteaza patrunderea virusului si replicarea in celulele epiteliale la locul de intrare.

Initial infectia HSV este adesea subclinica, fara leziuni aparente. O data herpes oftalmologic replicarea locala si depasirea barierei mucoase virusul patrunde in terminatiile nervilor senzitivi sau autonomi si este transportat pe cale axonala la corpii neuronali din ganglionii regionali corespunzatori regiunii anatomice a infectiei initiale.

În cazul infecției cu HZV leziunile oculare sunt adesea precedate de leziuni cutanate, care apar la zile de la debutul nevralgiei și se manifestă printr-un eritem maculo-papular însoțit de edem periorbital și palpebral. Apoi se observă vezicule cu un conținut clarpustule cu un conținut brun și purulentulcerații și apoi cruste.

In cazul infectiei HSV-1 este afectat in mod obisnuit ganglionul nervului trigemen, in timp ce pentru HSV-2 se descrie cel mai frecvent afectarea ganglionului radacinii nervului sacral S2-S5.

Replicarea virusului se produce in ganglioni si in tesutul neuronal contiguu doar in cursul infectiei primare.

Leave a Reply

Dupa inocularea initiala in ganglioni virusul se raspandeste catre alte suprafete cutanate herpes oftalmologic mucoase, prin migrarea centrifuga a virionilor infectiosi de-a lungul nervilor senzitivi periferici. Acest fenomen de migrare explica herpes oftalmologic caracteristica de leziuni noi, la distanta de grupul initial de vezicule aparut la pacientii cu infectie HSV primara, orolabiala sau genitala.

Raspandirea contigua herpes oftalmologic virusului se poate produce si prin auto-inoculare. Astfel, mai multi neuroni pot contribui la reactivare.

Mecanismul reactivarii nu este cunoscut; aceasta poate fi indusa de stimuli diversi, cum ar fi: traume, stress, expuneri la radiatii, factori hormonali. Ciclul replicativ este productiv, citolitic, manifestandu-se clinic prin eruptia veziculoasa caracteristica.

  1. Virus herpetic (HSV) tip 1/2 ADN in leziune - Synevo
  2. Herpesul ocular poate cauza pierderea vederii?
  3. Cum să elimini hiperopia
  4. Virusul herpes poate fi extrem de contagios.

Tabloul clinic si evolutia infectiilor HSV depind de regiunea anatomica afectata, de varsta si statusul imun al gazdei, precum si de tipul antigenic al virusului3. Infectia primara primoinfectia poate fi adesea asimptomatica; in acelasi timp ambele tipuri virale pot cauza infectii genitale si orofaciale. Cazurile severe de infectie primara sunt insotite de simptome si semne sistemice, asociaza atat afectari ale mucoaselor herpes oftalmologic si a regiunilor extramucoase, prezinta o rata mai mare de complicatii si o durata mai lunga a manifestarilor clinice.

Infectia recurenta consta in reaparitia episodica a simptomatologiei in teritoriul afectat anterior de primoinfectie.

Principalele afectiuni ale ochiului | uropraxis.ro

Expresia clinica a recurentei este mai putin severa decat cea a infectiei primare. Frecventa reactivarii este influentata de regiunea anatomica si tipul virusului. Gingivostomatita si faringita herpes oftalmologic cele mai frecvente manifestari clinice ale infectiei primare HSV Keratoconjunctivita se caracterizeaza secretii oculare nepurulente, eruptie veziculara a pleoapelor, ulceratie corneana care poate conduce in cazuri grave la cecitate.

miopia falsa epe îmbunătățește vederea

Eczema herpeticum este o forma grava de suprainfectie cu HSV la herpes oftalmologic cu eczema sau alte afectiuni dermatologice. In cazul herpesului genital herpes oftalmologic medie de aparitie pentru ambele sexe este de ani. Leziunile veziculo-ulcerative sunt localizate pe vulva, vagin, cervix la femei, penis la barbati, precum si in regiunile perianala sau anala.

Nou-nascutii dobandesc infectia HSV prin contactul cu secretiile infectate, cel mai adesea in cursul travaliului.

Orjeletul Ulciorul Alacrimia sau Sindromul ochiului uscat — După ce stau în faţa calculatorului mai mult timp, am o senzaţie de iritare şi de nisip în ochi. Cel mai rău este când încerc să citesc sau să mă uit la televizor. Mulţi oameni suferă de sindromul ochiului uscat.

Herpesul congenital herpes oftalmologic cauzat aproape invariabil de infectii materne primare atat cu HSV-1 cat si cu HSV-2; nou-nascutii afectati prezinta microcefalie, hidrocefalie si corioretinita3;5;6. Introducerea testelor PCR care detecteaza HSV-ADN in lichidul cefalorahidian a permis identificarea unor forme usoare sau atipice de encefalita herpetica care initial au fost atribuite altor virusuri.

De asemenea depistarea ADN-HSV in LCR a stabilit diagnosticul si rolul etiologic al HSV-1 in encefalita trunchiului cerebral, mielita, encefalita multifocala sau difuza fara afectarea lobului temporal survenita la copii, encefalita neonatala2. Infectia HSV diseminata se manifesta prin vezicule multiple, pe suprafete extinse ale trunchiului si ale extremitatilor; reprezinta o complicatie rara a herpesului cutaneo-mucos herpes oftalmologic.

Diseminarea cutanata se produce de obicei in stadii precoce ale bolii si este adesea asociata cu meningita aseptica, hepatita sau pneumonie. Alte complicatii ale infectiei primare cu HSV-2 includ: monoartrita, trombocitopenia, necroza herpes oftalmologic si mioglobinuria.

herpes oftalmologic

Sarcina poate predispune de asemenea la infectii viscerale diseminate3. Pacientii imunodeprimati prezinta un risc crescut de a dezvolta infectii HSV severe. Datorita infectiilor cutanate extinse HSV poate disemina in organe viscerale cum ar fi: ficatul, plamanul, glandele suprarenale, maduva osoasa si tractul gastrointestinal. Diseminarea viscerala este rezultatul viremiei1;3.

Criteriile clinice sunt esentiale pentru stabilirea diagnosticului de infectie HSV. Cu toate acestea, avand in vedere impactul diagnosticului unei boli cu transmitere sexuala ce poate evolua toata viata, herpes oftalmologic management corect al pacientului ar trebui sa includa si confirmarea laboratorului.

Detectarea ADN-ului viral este de ori mai sensibila decat izolarea virusului in cultura3.

Despre ochi

Recomandari pentru determinarea HSV — ADN — diagnosticul infectiilor HSV; astfel: HSV — ADN in sange: detectarea precoce a infectiilor HSV cu potential crescut de diseminare, in special la persoanele imunodeprimate viremia HSV este un fenomen tranzitor la un numar redus de pacienti cu infectie genitala, dar poate fi important in dezvoltarea bolii diseminate ; diagnosticul precoce al infectiei neonatale diseminate1;4. Pregatire pacient — nu este necesara4.

Mihaela Beraru Nicolaescu Medic specialist Oftalmologie Blefarita este inflamatia marginii libere a pleoapelor asociata cu iritarea si inrosirea sa, si formarea unor scuame la nivelul genelor. Blefarita poate fi anterioara, posterioara sau mixta. Etiopatogenia este complexa si incomplet elucidata. Blefarita anterioara afecteaza marginea externa a pleoapelor, unde sunt implantate genele.

Specimen recoltat — a sange venos; b produs prelevat din leziune pe herpes oftalmologic uscat; c lichid cefalorahidian recoltat prin punctie lombara4. Recipient de recoltare — a vacutainer ce contine EDTA ca anticoagulant; b tampon fara mediu de transport; c recipient steril4.

herpes « Dr. Monica Pop

Cantitate recoltata — a cat permite vacuumul; c minimum 2 mL4. Prelucrare necesara dupa recoltare — ac probele nu vor fi centrifugate4. Cauze de respingere a probei — a probe vechi, coagulate, hemolizate; folosirea heparinei ca anticoagulant4. Stabilitate proba — probele de sange, produs din leziune sau LCR sunt stabile 1 saptamana la °C4.

Valori de referinta.

Mai multe despre acest subiect